perjantai 1. helmikuuta 2013

arkistossa

Kävin keskiviikkona taas metsästämässä aineistoa, tällä kertaa Ornamon arkistosta, joka on sijoitettu Aalto-yliopistoon. Voi että, miten Arabian (tehtaan) alue on muuttunut, hetkinen, reilussa kymmenessä vuodessa. Kutosen ratikan päättäri olikin siellä jossain Arabiakeskuksen takana ja niin, siihen tehtaan kylkeen oli tosiaan ilmestynyt kokonainen keskus. 

Kävin Arabian keramiikkatehtaalla kaksi kertaa silloin reilu kymmenen vuotta sitten opiskellessani Kuopion Muotoiluakatemiassa. Ensimmäisen kerran kävimme pienryhmänä opintomatkalla opettajan kanssa, joka oli ollut ennen Kuopioon siirtymistään töissä Arabialla mallimestarina, ja kiersimme talon ylimmästä kerroksesta alimpaan, näimme taiteilijoiden työhuoneet, osan laboratoriosta, suuret tunneliuunit ja jopa tyttökalenterin yhden taukotilan seinällä. Toisen kävin siellä opiskelijaporukassa rakentamassa näyttelyä, johon muun muassa asettelimme vitriineihin ulkomaisten opiskelijoiden suunnittelemia wc-pyttymalleja.

No, joka tapauksessa nyt olin pienessä valoisassa arkistotilassa tutkimassa Ornamon aineistoja vuodelta 1929 ja löysin kyllä sellaista aineistoa, jota olin kaivannut. Vihdoinkin. Näyttelyluetteloa en edelleenkään ole saanut käsiini (ja mietin onko sitä ylipäänsä talletettu tai säilynyt), mutta arkistonhoitaja oli etsinyt minulle jo etukäteen materiaalia, joka on tutkimukseni kannalta erittäin hyödyllistä ja tärkeää.

Melkoista palapelin kokoamista tämä on ja johtolankojen kiinni saamista ja seuraamista. Toisaalta tuottaa epävarmuutta, mutta toisaalta tiedän oppivani tästä paljon. Sitä paitsi tämä on kivaa!

PS. Kivasti ja sopivasti flunssa sai nujerrettua minut sohvanpohjalle Helsingin-reissun jälkeen. Keräämäni aineisto on nätisti siinä pinossa mihin sen keskiviikkoiltana kasasin ja itse olen viettänyt kaksi päivää katsellen televisiota. Päivä töitä, kaksi päivää lepoa - ei ehkä ensi silmäyksellä vaikuta menevän tasan.

Ei kommentteja: